maandag 12 augustus 2013

rondje Langevelderslag, (ZH)

Laatste vakantiedag van de zomer vakantie. Nog even een ochtend rondje Langevelderslag. Geen zomer weer, eerder het begin van de herfst, veel wind, jagende wolken en stuivend zand. Toch wat kleur in de plaatjes.
Driedistel, (Carlina vulgaris)

Heivlinder, (Hipparchia semele)

Gedekte kleuren grijs, beige, oranje-bruin, donker bruin, mooi in evenwicht. Het geeft de vlinder een goede schutkleur en hij valt bijna niet op. De driedistel lijkt juist tegen de groene achtergrond met zijn bloemen de hoofdrol te spelen.
gewone Ossentong, (Anchusa officinalis)

Roodborsttapuit, (Saxicola rubicola)

Met het herfstachtige weer knalt de blauwe kleur van de Ossentong er uit. Het lijkt er op dat de plant niet uitgebloeid wil raken. Iedere keer perst hij er weer een bloemetje uit, zo boven op de uitgebloeide voorgangers.
Strandduizendguldenkruid, (Centaurium littorale)
Blauwe haarkwal, (Cyanea lamarckii)
Stormmeeuw, (Larus canus)

donderdag 1 augustus 2013

Vlinders in de Morvan

De zomer van 2013 was een perfecte vlinder zomer. eind juli en begin augustus heb is ca 35 soorten gezien en gefotografeerd. In dit bericht een overzicht van de mooiste beelden.
Deze vlinder in start positie is het Landkaartje. Voor mij de eerste keer dat ik hem zag! In getogen kleuren maar daarom wel zo mooi. Volgens de boekjes in Nederland ook een regelmatige gast.
Dit sprookjes achtige beeld is van de Distelvlinder. Ze vliegen met 10-tallen rondom de aangeplante Lavendel. In de bruinige achtervleugel zitten 5 mooi blauw ingevulde stippen.
Ook nieuw was voor mij de zuidelijke Luzernevlinder, daar heb ik er maar 1 van gezien. Liet zich mooi fotograferen.
Een heel klein vlindertje, nog geen 1,5 cm, is het Icarusblauwtje. Lastig te fotograferen omdat ze zeer bewegelijk zijn
Hier 2 vlinders op een Braambloemetje, 2 verschillende die lastig uit elkaar te houden zijn. Links Oranje Zandoogje en rechts het Bruine Zandoogje.
Dit is de Grote Weerschijnvlinder, weer één die ik voor het eerst zag. Erg bewegelijk met alleen maar gesloten vleugels gefotografeerd gekregen. Met open vleugels en zon zie je een mooie blauwe weerschijn, Schitterend!



Vlinders in de Morvan 2

Een moeilijke groep vlinders om op naam te brengen is de groep van de Parelmoervlinders. Door de gevarieerde biotopen, vliegen er in de Morvan veel verschillende soorten rond.


In juni 2013 kwam ik deze mooie vlinder tegen bij de bron op een land. Het waaide hard en het was koud. De mooie kleuren maakten dat het vlindertje direct op viel. Het is een Zilveren maan (Boloria selene) en in Nederland een zeldzame vlinder. Hieronder staat dezelfde vlinder maar dan van de bovenkant gefotografeerd.

 
De grootst voorkomende parelmoervlinder is de Keizersmantel (Argynnis paphia), aug 2013,  hier het vrouwtje afgebeeld. Vorig jaar hebben we Wilde marjolein in de tuin aan geplant en dat zaait zich overal uit en het is een uitstekende vlinderplant.

 
 
Hierboven en onder een Bosrandparelmoervlinder (Argynnis adippe), aug 2013, deze fladdert regelmatig rond de grote Bramenstruiken met hun bloesem. Tijdens het vliegen maakt hij van die mooie lange glijvluchten.
 
 
De Bosparelmoervlinder (Melitaea athalia), aug 2013, hieronder, lijkt hier wat naam betreft erg op, maar heeft een veel donkerdere verschijning. Leeft ook meer teruggetrokken en is schuwer.
 
 

Tot slot nog een Kleine parelmoervlinder (Issoria lathonia), een parelmoervlinder die in de Morvan regelmatig te zien is.